Athienites Nuts
- Eat & Drink
Description
Ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα μακαντέμια, τα φουντούκια, τα πεκάν, η κουκουναρόψιχα , τα φυστίκια και τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη ενάντια σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνων. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους , όλοι οι ξηροί καρποί είναι χαμηλοί σε χοληστερίνη και πλούσιοι με απαραίτητα για την υγεία θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβάνοντας πρωτεϊνες και φωτοχημικά. Αποτελούν σπουδαία πηγή βιταμινών, όπως για παράδειγμα το φολικό οξύ, το νικοτινικό οξύ και βιταμίνες Ε και Β-6, και μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο φώσφορος και το ποτάσιο. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους των ξηρών καρπών είναι ακόρεστο, γνωστό ως “καλό” λίπος (δηλαδή μόνο – και πολυακόρεστα λίπη). Το κλειδί για την ένταξη των ξηρών καρπών στη διατροφή μας χωρίς το φόβο της απόκτησης περιττού βάρους και θερμίδων είναι η ελεγχόμενη ποσότητα κατανάλωσης. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών ημερησίως (μια χούφτα για παράδειγμα) μπορεί και είναι ικανή να παρέχει σημαντικά θρεπτικά οφέλη. Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την ένταξη των ξηρών καρπών στα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη την ημερήσια ποσότητα σας σε ένα γεύμα ή να τους απολαμβάνετε καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Διαλέξτε και ταιριάξτε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς με κάθε φαγητό… πειραματιστείτε και ξετρελαθείτε.
Πρωϊνό: Συνδιάστε ξηρούς καρπούς με γιαούρτι, ζεστά η κρύα δημητριακά ή ακόμα πάνω σε αλοιφές τυριών σε ψωμάκια. Προσθέστε κομματάκια από μακαντέμια ή φυστίκια στο αγαπημένο σας ψωμάκι, στην κρέπα, τη βάφλα ή το κέϊκ.
Ζυμαρικά: Η κουκουναρόψυχα αποτελεί ανέκαθεν το μυστικό συστατικό ενός γευστικού/νόστιμου πέστο. Παράλληλα όμως υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να προσδώσουν πρωτείνες και γεύση. Σε ανάμειξη με κάποια σάλτσα ιδίως έχουν την ικανότητα να προσθέσουν κάτι μοναδικό σε ένα πιάτο ζυμαρικών.
ΣΟΥΠΕΣ: Πασπαλίστε κομματάκια ξηρών καρπών σε οποιαδήποτε σούπα για πρόσθετη γεύση και υφή. Για παράδειγμα, διακοσμήστε μια πατατόσουπα πεκάν ή μια σούπα αρακά με φουντούκια.
(ΚΟΛΑΤΣΙΟ) ΠΡΟΓΕΥΜΑ: Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό πρόγευμα μεταξύ των κανονικών γευμάτων και έρευνες έχουν δείξει ότι καθησυχάζουν την πείνα για περισσότερη ώρα. Για καλύτερο καταμερισμό της ποσότητας, διαχωρίστε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς σε μερίδες και φυλάσσετέ τους σε ξεχωριστές σακούλες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε ακόμα να πάρετε μαζί σας μια σακούλα στη βόλτα σας, στο αυτοκίνητο ή ακόμα και στο χώρο εργασίας σας. Εάν βρίσκεστε σπίτι συνδυάστε ψημένους ξηρούς καρπούς με ποπ- κόρν για να ενισχύσετε το γεύμα σας με θρεπτικά συστατικά.
ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ: Η σως Vinaigrette με καρύδια και κομμάτια φουντουκιών ή τα Brazil ως συστατικό πίτσας μαζί με βραστά λαχανικά μπορούν να κάνουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς στο φαγητό να υποκύψουν. ΟΡΕΚΤΙΚΑ: Λιωμένο τυρί με κομματάκια φυστικιών μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και εκλεπτυσμένο κέρασμα. Προσθέστε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς σε οποιαδήποτε πιατέλλα τυροκομικών ή σερβίρετε τους ξεχωριστά σε ένα μπολ. ΣΑΛΑΤΕΣ: Στα εστιατόρια σερβίρονται δημιουργικές σαλάτες με ποικιλία ξηρών καρπών και φρούτων. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο στο σπίτι σας προσθέτοντας ολόκληρες λεπτές φέτες ή ακόμα και κομματάκια ξηρών καρπών στις συνταγές των αγαπημένων σας σαλατών. Για παράδειγμα, δοκιμάστε καρπούς πεκάν και καρύδια με ροκφόρ ή τυρί Gorgondola σε μια σαλάτα με σπανάκι για να δώσετε το κάτι διαφορετικό ή διακοσμήστε μια σάλτσα κοτόπουλου με φέτες αμύγδαλου.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ: Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχοι σε συνδυασμό με ψημένα αγαθά (λιχουδιές ψημένες στο φούρνο) όπως μπισκότα, κέϊκ και brownies, αλλά μπορείτε να τα τοποθετήσετε σα γαρνιτούρα και στο παγωτό ή στο γιαούρτι σας. Δοκιμάστε επίσης κομματάκια από μακαντέμια και άλλους ξηρούς καρπούς μς φρέσκα φρούτα για ένα ελαφρύ και γεμιστό επιδόρπιο.